Reparatie klokken

Sinds 2022 repareren wij geen klokken meer en leggen de focus op horloge reparaties

Reparatie, restauratie en onderhoud van klokken

Als professioneel uurwerktechnicus repareert, restaureert en onderhoudt Joris Uurwerkreparatie alle antieke klokken – vaak erfstukken met emotionele waarde – om deze weer op gang en goed op slag te brengen. We doen ons uiterste best de benodigde onderdelen te vinden en de klok vakkundig in oude luister te herstellen en perfect afgesteld op te leveren. Iedere klok wordt met de grootste precisie onderzocht, uit elkaar gehaald, ultrasonisch gereinigd en op slijtage gecontroleerd. Onderhoud- en herstelwerkzaamheden bestaan onder meer uit het polijsten van de tappen en het anker, het frezen van de lagers, het vervangen van veren en het inzetten van nieuwe tanden in het raderwerk. Daarna wordt de klok gemonteerd, geolied en worden het slagwerk en gangwerk perfect afgesteld. Het uurwerk wordt vervolgens nog veertien dagen in ons atelier getest, om zeker te weten dat het weer perfect functioneert.

Wij geven standaard drie jaar garantie op een onderhoudsbeurt van uw antieke klok (informeer naar onze voorwaarden). Wij adviseren uw uurwerk iedere vijf jaar te laten nakijken, dit komt de kwaliteit en levensduur van het uurwerk zonder meer ten goede.

Tips voor onderhoud van uw klok

  • Haal bij transport altijd de slinger uit het uurwerk. Doe dit zeer voorzichtig, het mechanisme boven de slinger is zeer gevoelig.
  • Raadpleeg de klokkenmaker of uurwerkhersteller als uw klok niet meer of scheef tikt (tik tak is niet gelijk), nadat de klok van de muur is geweest.
  • Zorg ervoor dat de slinger niet tegen de kast aanloopt, de klok verliest dan veel kracht, waardoor het uurwerk stilvalt.
  • Let op dat de wijzers elkaar niet raken, aan de wijzerplaat komen of aan het glas komen. Hierdoor valt de klok uiteindelijk stil.
  • Loopt uw klok voor? Maak dan de slingerlengte langer. Dit kan door het moertje onder aan de slinger linksom te draaien. Let op, niet meer dan één omwenteling. Laat de klok 24 uur lopen en kijk dan wat het verschil is. U kunt deze handeling herhalen tot de klok op tijd loopt. Laat de klok vervolgens een week lopen en stel deze daarna eventueel nog fijn bij.
  • Loopt uw klok achter? Maak dan de slingerlengte korter. Dit kan door het moertje onder aan de slinger rechtsom te draaien. Verdere handelingen als bovengenoemd. Zorg er altijd voor dat de slingerlens op het moertje rust.
  • Geeft de uurwijzer van uw klok met zaagslag een andere tijd aan dan het uurwerk slaat, dan is waarschijnlijk de kleine wijzer verzet. Laat de klok slaan op het uur, verzet de kleine wijzer voorzichtig naar het uur dat de klok slaat. Een klok met zaagslag kan niet van slag raken.
  • Is uw klok met sluitschijf van slag? Laat deze dan slaan op het hele uur. Stel uw klok slaat nu twee keer, maar de wijzers geven aan dat het 6 uur is. Dat betekent dat u vier uur moet inhalen. Draai de wijzer naar half 7. De klok slaat nu één keer, dus half 3. Draai nu voorzichtig door tot maximaal 2 minuten voor 7. Draai vervolgens terug naar 15 minuten voor 7. De klok slaat nu drie keer (uit laten slaan). Draai nu weer door naar maximaal 2 minuten voor 7 en weer terug naar 15 minuten voor 7. De klok slaat één keer, dus half 4. Herhaal dit tot de klok zeven keer gaat slaan. Draai over de 7 heen en de klok is weer op slag. Draai naar het juiste uur of laat de klok staan tot het de tijd is die de klok aangeeft. Lukt dit niet, raadpleeg dan uw klokkenmaker. Let op, halve en hele uren altijd uit laten slaan.
  • Laat uw klok om de 5 jaar nakijken, dit komt de kwaliteit en levensduur van de klok ten goede.

Officieel Service Center van onderstaande merken

Wij leveren service aan

Open Whatsapp
Hulp nodig? WhatsApp mij!
Goedendag, waar kan ik u mee helpen? Stuur een Whatsapp bericht en ik zal contact met u opnemen. Mvg, Hugo. Joris Uurwerkreparatie.